Loopband onderhoud, wat komt er bij kijken?

Wil jij graag weten hoe je jouw loopband kunt onderhouden? Jij wilt natuurlijk dat jouw loopband zo lang mogelijk meegaat en daarom is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Maar wat komt er nou eigenlijk kijken bij het onderhoud van een loopband? We kunnen je vertellen, dat valt eigenlijk wel mee.

Er zijn namelijk 4 dingen die je moet doen om jouw loopband goed te onderhouden. Het smeren van je loopband, het verwijderen van stof en zweet, de motor schoonmaken en de loopmat spannen. We zullen je in dit artikel alle tools en weetjes meegeven over het onderhoud van een loopband zodat jouw apparaat nog langer meegaat!

Smeren van de loopband

Loopbanden zijn een uitstekend cardio apparaat. Ze zijn een geweldige manier om in vorm te blijven, aan lichaamsbeweging te doen en gewicht te verliezen. Maar naarmate de loopband vaker wordt gebruikt, kan hij minder efficiënt worden. Een van de manieren om ervoor te zorgen dat jouw loopband in goede conditie blijft, is door de mat, ook wel riem genoemd, af en toe te smeren.

Waarom loopband smeren?

Door uw loopband regelmatig te smeren, verlengt u de levensduur van uw loopband. Als een band niet goed gesmeerd is, kan hij veel sneller slijten en kapot gaan dan een gesmeerde band.

Het smeren van uw loopbandriem kan helpen om het veel stiller te maken. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de wrijving minder is en helpt het bij het voorkomen van interne onderdelen die breken zoals de motor of aandrijfriem. Als laatste zorgt het er ook voor dat er minder statische energie vrijkomt.

Wanneer moet ik hem smeren en hoe vaak?

Het is een goed idee om uw loopband ten minste om de zes maanden te smeren of na elke 200 gebruikersuren om de wrijving te verminderen en schade te voorkomen. De meeste loopbanden zijn voorgesmeerd en hoeven het eerste half jaar meestal niet extra gesmeerd te worden.

Als u niet zeker weet wanneer u de loopband voor het laatst hebt gesmeerd, controleer dan de onderkant van de band op een vettige laag. Raadpleeg altijd uw gebruikershandleiding om te weten te komen hoe vaak u uw loopband moet smeren. Sommige fabrikanten adviseren vaker te smeren dan andere.

Mocht je het gevoel hebben dat de band voor dit half jaar niet meer lekker loopt, dan kun je testen of je de band nog kunt wegduwen terwijl de band uitstaat. Als je hem nog gemakkelijk kunt wegduwen, dan hoef je hem niet te smeren voor dit half jaar.

loopband-testen-of-die-gesmeerd-moet-worden

Wat heb je nodig

Voor het smeren van de loopband heb je twee dingen nodig. Namelijk:

 • Smeermiddel / siliconenspray
 • Inbussleutel

Om te smeren hem je natuurlijk smeermiddel nodig, hiervoor wordt vaak siliconenspray voor gebruikt. Hiervoor kun je het beste speciale loopband smeermiddel / siliconenspray gebruiken. Hieronder een goede optie daarvoor.

Tip: gebruik geen WD-40. WD-40 is namelijk een middel dat de siliconen oplost, terwijl je juist wilt dat de siliconenolie een blijvend laagje achterlaat zodat jouw band soepel loopt.

Verder heb je een inbussleutel nodig om de band ietsje los te draaien, anders kom je niet onder de loopmat. Maar vaak wordt deze inbussleutel bij de loopband meegeleverd.

Hoe smeer je de loopband

Dan zijn we nu toch echt aangekomen bij het daadwerkelijke smeren van de loopband. Hoe doe je dat nou? We nemen je mee door de eigenlijk vrij eenvoudige stappen.

 1. Trek de stekker van de loopband uit het stopcontact zodat er geen stroom meer op staat.
 2. Draai met de inbussleutel de loopmat ietsje los. Vaak kun je dit doen door aan de bouten te draaien aan de achterkant van de loopband, maar dat kan verschillen per loopband. Spiek daarvoor dus even in de handleiding mocht je het niet kunnen vinden.
 3. Trek de mat nu ietsje omhoog en spuit met een tijdspanne van 1-2 seconden smeermiddel onder de gehele breedte van de band.
 4. Span de band nu weer (gaan we zo verder op in) en doe de stekken weer in het stopcontact.
 5. Laat de loopband nu 3-5 minuten draaien op ongeveer 3 km/u. Zo zorgt de band er zelf voor dat de band het smeermiddel goed verdeeld.
 6. Ook belangrijk dat als je een inklapbare loopband hebt, dat je hem niet opklapt de 24 uur nadat je hem hebt gesmeerd. Zo kan het smeermiddel goed intrekken voor het maximale resultaat.

Loopband afstoffen en een doekje eroverheen

Terwijl je de band laat draaien kun je al prima het console en de niet bewegende onderdelen afstoffen met een droog doekje of afstoffer. Ook is het goed om het zweet weg te halen, dit kun je doen met gewone allesreiniger en een doekje. Zodra de band niet meer beweegt kun je ook de bovenkant van de mat schoonmaken. Zo is jouw band binnen no-time weer helemaal schoon.

Motor schoonmaken

Dan is het ook goed om de motor schoon te maken. We bespreken kort met je waarom dat zo belangrijk is, wanneer en hoe vaak je dit moet doen.

Waarom de motor schoonmaken?

Als de motor van de loopband draait, kunnen stof en vuil zich op de motor verzamelen. Dit vuil kan ervoor zorgen dat de motor oververhit raakt. Oververhitting kan ertoe leiden dat de motor defect raakt. Niemand wil dat zijn loopband het begeeft op een kritiek moment tijdens zijn training.

Wanneer moet ik de motor schoonmaken en hoe vaak?

Hoewel dit vaak niet per se ieder half jaar hoeft is het toch handig om het gewoon in de onderhoudsbeurt mee te nemen van het smeren van de mat. Je bent dan toch al bezig met de schoonmaak, dan kun je net zo goed de motor ook wel even mee pakken.

Wat heb je nodig?

Nu zijn er een paar dingen die je nodig hebt voor de schoonmaak van de loopband motor. Namelijk het volgende:

 • Schroevendraaier
 • Stofzuiger
 • Kwastje

Hoe maak je hem schoon

Dan zijn we nu dan toch echt uitgekomen bij het daadwerkelijk schoonmaken van de loopband motor. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

 1. Haal de stekker uit het stopcontact op de elektriciteit van het fitnessapparaat af te halen.
 2. Schroef met de schroevendraaier de schroefjes van de kap los en haal de kap eraf. Kijk even waar bij jouw loopband de schroefjes zitten. Gebruik hier eventueel de handleiding voor.
 3. Ga eerst met de kwast langs alle lastige hoekjes en veeg al het stof los van de motor. Zo zorg je ervoor dat je straks met de stofzuiger alles gemakkelijker opzuigt.
 4. Ga nu met de stofzuiger door de motor heen en let op dat je geen kleine kwetsbare onderdelen raakt en/of opzuigt.
 5. Zet de kap er weer op en schroef hem vast.

Span de loopbandmat

Het laatste wat er bij het onderhoud van een loopband komt kijken is het spannen van de loopband. Dit onderdeel is al even voorbij gekomen eerder in het artikel, maar zullen we hier uitgebreid bespreken.

Waarom de loopmat spannen?

Allereerst is het goed om te kijken waarom je een loopmat altijd goed op spanning moet hebben. De band moet goed gespannen zijn voor optimale prestaties. De band moet zo worden gespannen dat hij niet slipt op het dek. Als de band slipt, moet je hem wellicht spannen.

Het opspannen van de loopmat verlengt de levensduur van uw loopband met 10-20%. Het zal ook zorgen voor een stil, glad loopoppervlak voor vele jaren.

Wanneer en hoe vaak?

Als het goed is zal de mat goed blijven zitten, maar zal je hem iedere keer bij het smeren van de loopband weer moeten spannen aangezien je dan de spanning eraf haalt. Het gebeurt dus eigenlijk altijd gelijk met het smeren van jouw loopband.

Wat heb je nodig?

Je hebt eigenlijk maar één ding nodig voor het spannen en dat is:

 • Inbussleutel

Hoe span je de loopbandmat?

Dan is het tijd op jouw loopbandmat op spanning te zetten. Ook dit is vrij eenvoudig en bestaat eigenlijk maar uit één stap.

 1. Draai met de inbussleutel aan de inbusbout aan de achterkant van de loopband om de mat op spanning te brengen. Stop wanneer de mat weer netjes op spanning staat en soepel draait.

Conclusie

Er komen dus eigenlijk 4 dingen kijken bij het onderhoud van een loopband. Namelijk het algemeen afstoffen / schoonmaken van de band, het smeren van de mat, het schoonmaken van de motor en het spannen van de mat.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het onderhoud van jouw loopband! Mocht je nog vragen hebben, laat dan zeker een bericht achter hieronder in de reacties. We helpen je graag verder om de levensduur van jouw loopband te vergroten. 

Fitnessapparatuur-kopen.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Fitnessapparatuur-kopen.nl
Logo