Beste hometrainer voor ouderen / senioren van 2023

Ouderen worden blootgesteld aan tal van gezondheids- en fitness uitdagingen. Door te investeren in een hometrainer kun je jouw levenskwaliteit behouden of verbeteren. Hometrainers zijn een geweldige, niet-traumatische manier om regelmatig te bewegen. De gewrichten worden namelijk niet belast waardoor je ook als senior prima kunt trainen op dit fitnessapparaat.

Nu willen we in dit artikel de beste hometrainers voor ouderen, senioren en zelfs bejaarden mensen uitlichten. We zullen je helpen met een top 5 met elk zijn voor en nadelen en daarnaast ook tips waarop je moet letten bij de aanschaf van een hometrainer als ouderen.

Beste hometrainer voor ouderen in één overzicht – Onze top 5

Tunturi Cardio Fit B40

Beste koop hometrainer voor ouderen
233,00

DKN Technology M-470

Beste eenvoudige hometrainer voor ouderen
495,00
239,00 329,00

VirtuFit Low Entry Bike 1.2i

Beste hometrainer met lage instap voor ouderen
399,00 549,00

VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike Ligfiets

Beste ligfiets voor bejaarden
279,00 399,00

Beste koop hometrainer voor ouderen – Tunturi Cardio Fit B40

De Tunturi Cardio Fit B40 Upright Bike is de ideale hometrainer voor zowat iedereen die fit wil worden met een low-impact oefening. Hij heeft een lage instap, een verstelbaar stuur en zadel, een eenvoudige en gebruiksvriendelijke console, en een maximale belasting van 110 kg.

Het vliegwielgewicht van 6 kg zorgt voor soepel trappen. De Tunturi Cardio Fit B40 Upright Bike heeft een vast stuur dat u kunt gebruiken om u aan vast te houden tijdens het trainen.

De zitting van de Tunturi Cardio Fit B40 Upright Bike is verstelbaar in zowel hoogte als diepte. U kunt de weerstand van de pedalen ook handmatig aanpassen, waardoor het gemakkelijk is om op verschillende intensiteiten te trainen. U kunt kiezen uit 8 verschillende weerstandsniveaus.

De console op de Tunturi Cardio Fit B40 Upright Bike biedt alle informatie die je nodig hebt tijdens je workout. Je ziet je tijd, afstand, snelheid, verbrande calorieën, hartslag en RPM’s – alles wat je nodig hebt om gemotiveerd te blijven en je doelen te bereiken! De console wordt gevoed door een batterij – dus geen kabels!

Tunturi Cardio Fit B40

233,00
Laatste update was op: 16 februari 2023 23:04

Beste koop hometrainer voor ouderen

7Expert Score
Conclusie

Je hebt op de ergometer na dus alles wat je nodig hebt met deze hometrainer als ouderen. De lage instap is handig voor het opstappen en de prijs is ook aantrekkelijk. Zo heb je een betaalbare optie en toch de meeste functies die je nodig hebt voor een ouderen hometrainer.

Voordelen
 • Betaalbaar
 • Op batterij, dus geen kabels
 • Gebruiksvriendelijk
 • Verstelbaar stuur &amp
 • zitting
 • Hartslagfunctie in het stuur
Nadelen
 • Handmatig instellen weerstand
 • Geen ergometer

Beste eenvoudige hometrainer voor ouderen – DKN Technology M-470

De DKN M-470 is een eenvoudige hometrainer met een lage instap. Dit maakt de fiets zeer geschikt voor ouderen die aan hun lichamelijke conditie willen werken. Het zadel en het stuur zijn verstelbaar zodat hij bij iedere gebruiker past. De maximale belasting die deze hometrainer aankan is 150 kg.

De console op de DKN M-470 is eenvoudig te bedienen. U kunt kiezen uit 8 verschillende weerstandsniveaus, zodat er altijd een geschikt weerstandsniveau voor u bij zit. Er zijn slechts 5 functies op de console: snelheid, tijd, afstand, hartslag en calorieën. De rest van de functies zijn niet nodig voor ouderen.

Er zit alleen geen ergometer op deze eenvoudige hometrainer voor ouderen, maar je kunt de weerstand wel gemakkelijk elektronisch regelen. Verder zitten er transportwieltjes onder zodat hij gemakkelijk is de verplaatsen.

DKN Technology M-470

495,00
TradetrackerProducts thuisatleet.nl
Laatste update was op: 16 februari 2023 23:03

Beste eenvoudige hometrainer voor ouderen

8Expert Score
Conclusie

Hoewel er geen ergometer op deze hometrainer zit, is het wel een heel eenvoudig hometrainer die ervoor kan zorgen dat jij jouw conditie hoog houdt. Hij is hoog belastbaar waardoor de levensduur hoog zal zijn.

Voordelen
 • Zeer simpel &amp
 • gebruiksvriendelijk
 • Belastbaar tot 150 kg
 • Lage instap
 • Verstelbaar stuur &amp
 • zitting
 • Op batterij, dus geen kabels
Nadelen
 • Geen ergometer
 • Wat prijziger

Beste inklapbare hometrainer voor senioren – VirtuFit opvouwbare Thuisfiets met tablethouder

De VirtuFit vouwfiets voor thuisgebruik maakt indruk met een relatief lage prijs, een console en een rugleuning. De console is niet erg geavanceerd, maar je kunt er intervaltraining mee doen en er zit ook een hartslagmeting in het stuur.

De zadelhoogte is eenvoudig in te stellen en de zitting heeft een verstelbare hellingshoek. Het stuur kan niet in hoogte of helling worden versteld. Het maximale draagvermogen van deze vouwbare hometrainer voor senioren is 110 kg.

De VirtuFit vouwfiets voor thuis heeft geen ergometer en heeft geen lage instap, waardoor hij minder geschikt kan zijn voor senioren die slecht ter been zijn. Het vliegwiel weegt 5 kg, wat vrij klein is, maar dat is voldoende voor een soepele trapbeweging bij een lage intensiteit.

VirtuFit iConsole Opvouwbare Hometrainer met Rugleuning en Bidonhouder

239,00 329,00
Daisycon Fitwinkel.nl
Laatste update was op: 16 februari 2023 23:05

Beste inklapbare hometrainer voor senioren

6.5Expert Score
Conclusie

Hoewel het dus opgeteld niet echt een geschikte hometrainer is voor ouderen die wat minder te been zijn, is dat niet anders als je specifiek op zoek bent naar een inklapbare hometrainer voor ouderen. Mocht je echt op zoek zijn naar dit soort hometrainer dan kun je ook eens ons artikel lezen over de beste inklapbare hometrainers.

Voordelen
 • Inklapbaar
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Gebruiksvriendelijk
Nadelen
 • Geen ergometer
 • Geen verstelbaar stuur
 • Hoge opstap
 • Vrij licht vliegwiel

Beste hometrainer met lage instap voor ouderen – VirtuFit Low Entry 1.2i

De VirtuFit Low Entry 1.2i hometrainer is speciaal voor mensen die slecht ter been zijn of voor ouderen. Deze hometrainer is daarom voorzien van een lage instap en de zitting is eenvoudig te verstellen.

De VirtuFit Low Entry 1.2i hometrainer heeft een eenvoudige en gebruiksvriendelijke console waar u eenvoudig uw waarden zoals snelheid, afstand, tijd, calorieën en hartslag in de gaten kunt houden. Het zadel en stuur zijn verstelbaar zodat je de fiets in de juiste houding kunt gebruiken.

U traint met deze hometrainer in 16 verschillende weerstandsniveaus op de ergometer, wat betekent dat de weerstand afhankelijk is van uw eigen krachtinput.

Ook kun je kiezen uit maar liefste 21 trainingsprogramma’s. Bovendien kunt u dankzij het 19 kg vliegwiel soepel en stil fietsen. Met de hartslagmeting in het stuur kunt u tijdens uw thuistraining in een nog effectiever tempo trainen.

VirtuFit Low Entry Bike 1.2i

399,00 549,00
Daisycon Fitwinkel.nl
Laatste update was op: 16 februari 2023 23:05

Beste hometrainer met lage instap voor ouderen

9.5Expert Score
Conclusie

Dit is misschien wel de hometrainer die het allerbeste aansluit op de behoefte van senioren en ouderen! Het heeft een ergometer, lage instap, is gebruiksvriendelijk en simpel en toch veel trainingsmogelijkheden. Echt een topkeuze dus!

Voordelen
 • Heeft een ergometer
 • Zeer goed verstelbaar stuur &amp
 • zadel
 • Groot &amp
 • zacht zadel
 • Zeer zwaar vliegwiel
 • Hoog belastbaar
Nadelen
 • Geen borstband mogelijkheid
 • Geen kleuren display

Beste ligfiets voor bejaarden – VirtuFit RB 1.0

De VirtuFit RB 1.0 is een ligfiets met rugleuning en verstelbare zitting (ligstand). Hij is ideaal als u gewend bent om in een stoel te zitten en niet in een zadel. Het zadel is verstelbaar en u kunt het naar voren of naar achteren schuiven, net als de rugleuning. De console is heel eenvoudig, zodat hij gemakkelijk te gebruiken is, zelfs voor senioren. Het heeft 3 programma’s en je kunt de weerstand van de pedalen in 8 niveaus instellen.

Het heeft hartslagmeting in de handpeddels aan de zijkant, maar er zit geen hartslagband bij, wat jammer is omdat sommige senioren geïnteresseerd zouden zijn in nauwkeurigere metingen van hun hartslag tijdens de training. We missen ook een tablet houder op deze ligfiets, want als je een senior bent wil je misschien iets lezen of video’s bekijken terwijl je traint op deze hometrainer.

VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike Ligfiets

279,00 399,00
Daisycon Fitwinkel.nl
Laatste update was op: 16 februari 2023 23:05

Beste ligfiets voor bejaarden

7.5Expert Score
Conclusie

Prima betaalbare oplossing dus als je als senior of berjaarden op zoek bent naar een ligfiets. Hoewel er geen ergometer op zit, zit er voor de rest wel alles op dat je nodig hebt voor een goede workout.

Voordelen
 • Rugleuning
 • Fijne zitting
 • Eenvoudig console
 • Tablet / boekhouder
 • Mooi geprijsd
Nadelen
 • Geen ergometer
 • Geen hartslagband mogelijkheid

Waar moet een hometrainer voor ouderen / senioren aan voldoen?

Hometrainers zijn een goede manier om in beweging te blijven. De voordelen van fietsen zijn bekend, en een hometrainer is gemakkelijk te gebruiken en heeft een laag risico op blessures.

Een hometrainer voor ouderen moet gemakkelijk te gebruiken zijn en een comfortabele ondersteuning bieden voor de rug, armen en voeten. Daarnaast is het belangrijk dat de weerstand kan worden aangepast, zodat ook ouderen de hometrainer kunnen gebruiken.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je gemakkelijk kunt opstappen, zodat dit geen vervelend obstakel is voor als je wilt gaan fietsen. Als laatste kan het een goede optie zijn om te kiezen voor een hometrainer met hartslagmeting. Zo kun je als ouderen de hartslag in de gaten houden zodat je weet of het goed gaat of niet.

Koopgids – Waarop letten als je als senior een hometrainer wilt kopen

Nu hebben we al besproken waar een hometrainer voor ouderen aan moet voldoen, maar waar moet je dan op letten bij de aanschaf en wat is goed en niet goed als het gaat om de verschillende punten? We zullen je hieronder helpen met een aantal tips waarop te letten bij de aanschaf van dit soort cardio apparaten.

Lage instap

Bij de aanschaf van een hometrainer voor ouderen/senioren is het belangrijk erop te letten dat de hometrainer een lage instap heeft. Senioren vinden het moeilijk om op een hometrainer met een hoge instap te stappen. Hier zijn ligfietsen vaak beter omdat je er gemakkelijk op kunt stappen en weer af kunt stappen. Echter zijn er ook “normale” hometrainer die een lage instap hebben.

Hartslagmeting

Met alle respect, maar ouderen / senioren zijn gevoeliger voor hartproblemen en een hartaanval. Daarom is het bij de aanschaf van een hometrainer voor ouderen / senioren van belang dat de hometrainer een hartslagmeting heeft om het hart goed in de gaten te houden.

Zo weet je hoe die ervoor staat en kun je eruit opmaken of het goed gaat of niet. Daarnaast kun je met deze data ook gemakkelijk bepalen of je wel hart genoeg traint. Verder zijn er hometrainers waarbij er hartslagmeting in het stuur zit, maar kun je ook kiezen voor een hometrainer die je kunt koppelen met een hartslagband. Deze zijn vaak nog accurater.

Ergometer

Bij het kopen van een hometrainer voor ouderen/senioren is het belangrijk te weten of de hometrainer een ergometer heeft om de weerstand aan de gebruiker aan te passen.

Een ergometer is namelijk een apparaat dat ervoor zorgt dat de weerstand op jouw output afstelt. Zo is het dus zo dat hoe harder jij trapt, hoe meer weerstand je krijgen van de hometrainer. Zo wordt de weerstand mooi op jouw niveau aangepast en is die dus ook te gebruiken als je wat minder sterk bent in de benen.

Gebruiksvriendelijkheid

Bij de aanschaf van een hometrainer voor ouderen/senioren is het belangrijk te letten op de gebruiksvriendelijkheid van de hometrainer. Onze ervaring is dat ouderen vaak niet begrijpen hoe apparaten met geavanceerde functies werken. Zoek daarom naar een hometrainer die niet te veel functies heeft en die een duidelijke gebruiksaanwijzing heeft.

Goede zitting

Bij de aanschaf van een hometrainer voor ouderen is het belangrijk om erop te letten dat de hometrainer een goede ondersteunende zitting heeft die je kunt verstellen. Een comfortabele zitting is essentieel voor oudere mensen die moeite hebben met hun evenwicht of andere fysieke problemen hebben.

Kijk dus goed of je houding kunt verstellen. Denk hierbij aan het verstellen van het stuur, het zadel en soms zelfs de pedalen. Zadels bij veel hometrainer kun je verstellen in hoogte maar ook in de horizontale lijn voor ultiem zit gemak.

Verder is het natuurlijk ook lekker als je een lekker (zacht) zadel hebt. Kijk dus ook goed naar het zadel, is deze gemaakt van lekker zacht foam en is die lekker groot zodat de bips niet te lijden hebben.

Vliegwiel

Als laatste is het belangrijk om te letten op het gewicht van het vliegwiel. Hoewel dit niet een tip is specifiek voor ouderen die op zoek zijn naar een hometrainer, is het een algemene kooptip voor hometrainers, want dit is uiterst belangrijk. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler de trapbeweging is.

Hometrainer voor senioren kopen

Nu jij alles in handen hebt om een keuze te maken, is het tijd om dat dan ook te doen. Hieronder vind je nogmaals ons overzicht met onze top 5. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen en dat je een keuze kunt maken.

Tunturi Cardio Fit B40

Beste koop hometrainer voor ouderen
233,00

DKN Technology M-470

Beste eenvoudige hometrainer voor ouderen
495,00
Fitnessapparatuur-kopen.nl
Logo