Beste recumbent bike / ligfiets / zitfiets van 2023

Een recumbent bike wordt ook wel een ligfiets, zitfiets of ligfiets hometrainer genoemd en komt eigenlijk nog niet zoveel voor in ons land. Je kunt het goed vergelijken met een hometrainer. Het grote verschil hierbij zit hem echter in de houding, want op een recumbent bike lig je, en op een hometrainer zit je. 

De voordelen van zo’n ligfiets zijn onder andere dat je een betere ondersteuning aan je rug hebt, dat je je buikspieren meer traint omdat je ligt en dat hij zeer geschikt is om te gebruiken bij een revalidatie. De ligfiets heeft een ergonomische houding waardoor hij geschikt is voor revalidanten maar ook voor mensen die niet zo mobiel zijn, al op leeftijd zijn of kampen met overgewicht.

Wil je nou ook graag een fitnessapparaat zoals een recumbent bike aanschaffen, maar weet je niet welk model je het beste kunt kiezen? Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt waarin je de beste modellen kunt bekijken en de informatie hierbij door kunt lezen. Weet je daarna nog steeds niet welke je moet kiezen door de verschillende merken die deze ligfietsen aanbieden? Dan kan onze koopgids je ook nog helpen met wat extra informatie.

Beste recumbent bike / ligfiets / zitfiets in één overzicht – Onze top 4

Tunturi Competence F20-R Ligfiets

Beste koop recumbent bike
729,00

VirtuFit Ligfiets

Beste recumbent bike voor thuis
279,00 399,00

Life Fitness RS1 GO Ligfiets

Beste zitfiets voor ouderen
1.645,00

DKN Technology Ligfiets RB-5

Beste luxe recumbent bike
1.495,00

Beste koop recumbent bike – Tunturi Competence F20-R

Onze beste koop recumbent bike is de Tunturi Competence F20-R. Een mooi cardio apparaat met een fijne lage opstap zodat je er zonder moeite op kunt komen. Ook is hij heel eenvoudig te bedienen met de toetsen die aanwezig zijn. 

De ligfiets beschikt over drie overzichtelijke programma’s, waarbij ook een handmatig programma. Hiermee stel je alles helemaal zelf in. De andere programma’s zijn een hartslag herstel en een body fat programma. Ook zijn er acht verschillende weerstandniveaus op de fiets te vinden. Met de draaiknop op de stuurstang kun je hier zelf tussen schakelen. 

Uiteraard is er ook een scherm aanwezig waarop je de belangrijkste gegeven in kunt zien. Denk hierbij aan de tijd, gereden afstand, het aantal omwentelingen per minuut en een volledige totaal scan. Op deze scan kun je ook je hartslag inzien. Het meten van je hartslag doe je met de handsensoren. Deze bevinden zich aan de zijkanten van de zitting. Dit kan overigens ook gedaan worden met een draadloze borstband, maar deze wordt niet meegeleverd. 

Er is een tablethouder aanwezig voor als je graag een serie of film kijkt tijdens je training. Het stuur en de rugleuning zijn beide niet te verstellen, maar de zitting wel. Ook is de fiets waterpas afstelbaar en is hij voorzien van transportwielen zodat je hem eenvoudig kunt verplaatsen.

De afmetingen van de recumbent bike zijn 168 x 64 x 122 centimeter, hij weegt 51,4 kilogram en het maximaal belastbare gewicht is 135 kilogram. 

Tunturi Competence F20-R Ligfiets

729,00
Daisycon Fitwinkel.nl
Laatste update was op: 29 november 2023 08:38

Beste koop recumbent bike

8Expert Score
Conclusie

De Tunturi Competence F20-R is een mooie recumbent bike voorzien van drie programma’s en acht instelbare weerstandniveaus. Ook is er een scherm aanwezig waarop alle gegeven afgelezen kunnen worden, maar kan er ook een totaal scan worden uitgevoerd.

Voordelen
 • Zitting is verstelbaar
 • Acht weerstandniveaus
 • Mogelijkheid tot totaal scan
Nadelen
 • Rugleuning en stuur niet verstelbaar
 • Maximaal belastbaar gewicht is 135 kilogram

Beste recumbent bike voor thuis – VirtuFit ligfiets 

Wil je graag een recumbent bike voor thuis aanschaffen, zodat je niet naar de sportschool hoeft om aan je conditie te werken? Dan is de VirtuFit ligfiets misschien wel iets voor jou. Deze ligfiets neemt niet veel ruimte in beslag en is daarnaast eenvoudig te verplaatsen.

De zitting van de ligfiets is verstelbaar zodat hij perfect op jouw lichaamslengte afgestemd kan worden. De trappers van de fiets zijn voorzien van een antislip laag en een riemband. Deze band zorgt ervoor dat je voeten er niet vanaf kunnen glijden tijdens het fietsen. Verder zijn er drie programma’s beschikbaar en heeft hij acht weerstandniveaus. 

Uiteraard is er ook een scherm aanwezig waarop alle belangrijke informatie afgelezen kan worden. Ook zitten er aan de zijkanten van de stoel sensoren voor het meten van je hartslag. Niet alleen handig om te weten, maar ook noodzakelijk wanneer je het hartslagprogramma wilt gaan volgen. Wat overigens ook erg fijn is, is dat de fiets voorzien is van een lage instap zodat je geen moeite hoeft te doen om op de fiets te komen. 

Er is geen mogelijkheid voor een borstband en ook zijn de rugleuning en het stuur niet verstelbaar. Wel is de fiets waterpas afstelbaar en voorzien van transportwielen. Ook is er een bidonhouder en een tablethouder aanwezig zodat je tijdens je training gewoon naar je favoriete serie kunt kijken.

De afmetingen van de recumbent bike zijn 143 x 60 x 82 centimeter, hij weegt 24 kilogram en het maximaal belastbare gewicht is 135 kilogram. 

VirtuFit Ligfiets

279,00 399,00
Daisycon Fitwinkel.nl
Laatste update was op: 29 november 2023 08:38

Beste recumbent bike voor thuis

8Expert Score
Conclusie

De VirtuFit ligfiets is een erg mooie recumbent bike die je eenvoudig thuis kunt gebruiken. Er zijn meerdere programma’s beschikbaar, acht weerstandniveaus en de mogelijkheid tot een hartslagmeting. Dit gebeurt door middel van de sensoren die zich aan de zijkanten van de zitting bevinden.

Voordelen
 • Lage instap
 • Voorzien van sensoren voor hartslagmeting
 • Met bidon- en tablethouder
 • Zeer betaalbaar!
Nadelen
 • Rugleuning niet verstelbaar
 • Stuur niet verstelbaar
 • Geen borstband mogelijkheid

Beste luxe recumbent bike – DKN Technology RB-5 ligfiets 

Ben je op zoek naar de meest luxe recumbent bike, omdat je graag zo comfortabel mogelijk wilt trainen? Dan kan de DKN Technology RB-5 ligfiets maar zou de fiets zijn waar jij naar op zoek bent. Een fiets met een mooi en stijlvol design, maar ook een comfortabele zitpositie. De fiets is makkelijk in gebruik door de geïntegreerde handsteunen, het nieuwe in-stap concept en de hoge kwaliteit. 

De console op deze fiets geeft je een accurate en constante feedback als het gaat over de verlopen tijd, je snelheid, de afgelegde afstand, je hartslag, calorieverbruik en het aantal Watt. Ook beschikt hij over een automatisch gecontroleerde weerstand tussen de 10 en 400 Watt. Deze is in 5 Watt interval segmenten aan te passen. Ook is het mogelijk de download Kinomap te gebruiken om zo de meest populaire fietsroutes af te leggen of zelf een route te maken door middel van Google Map gegevens. 

Er zijn maar liefst 12 programma’s aanwezig en 24 trainingsniveaus. Daarnaast is hij ook voorzien van een bluetooth-zender. Wanneer je een cardio training wilt gaan doen kun je deze zender gebruiken. Deze linkt automatisch met de console om zo een stabiele en accurate hartslag te registreren. 

De afmetingen van de recumbent bike zijn 158 x 76 x 115 centimeter, hij weegt 60 kilogram en het maximaal belastbare gewicht is 150 kilogram. 

DKN Technology Ligfiets RB-5

1.495,00
TradetrackerProducts fitnesskoerier.nl
Laatste update was op: 29 november 2023 08:38

Beste luxe recumbent bike

9Expert Score
Conclusie

De DKN Technology RB-5 ligfiets is een mooie en luxe ligfiets met veel verschillende opties. Niet alleen beschikt hij over 12 programma’s en 24 trainingsniveaus, ook is hij voorzien van Bluetooth, is hij compatible met je smartphone, heeft hij een verlicht display en een tablethouder.

Voordelen
 • Beschikt over veel programma’s en niveaus
 • Compatible met smartphone
 • Voorzien van Bluetooth en tablethouder
 • Zeer fijne zitting
Nadelen
 • Scherm is niet kantelbaar
 • Stuur is niet verstelbaar

Beste zitfiets voor ouderen – Life Fitness RS1 GO

Ben je al wat ouder en daardoor wellicht niet meer zo mobiel, en ben je zodoende op zoek naar een zitfiets voor ouderen? Dan is de Life Fitness RS1 GO wellicht wel de juiste keuze. De fiets is voorzien van een open ontwerp en een fijne lage instap. Ook is er een handgreep aan de voorkant aanwezig voor extra ondersteuning.

Verder beschikt de ligfiets over een Go Console. Deze beschikt over een interface welke erg gebruiksvriendelijk is, maar biedt ook 13 verschillende trainingsprogramma’s aan. Op het stuur zijn luxe contactsensoren te vinden voor het meten van de hartslag, maar dit kan ook door middel van de bijgeleverde draadloze borstband. 

De zitting is voorzien van een rugleuning en is verstelbaar in 13 verschillende standen. Zo is er altijd een houding die voor jou het meest comfortabel is. Ook is de fiets voorzien van antislip pedalen, een bidonhouder aan de achterkant een tablethouder, heeft hij Bluetooth en kan de Zwift-app erop gebruikt worden.

De afmetingen van de recumbent bike zijn 164 x 69 x 131 centimeter, hij weegt 61 kilogram en het maximaal belastbare gewicht is 135 kilogram. 

Life Fitness RS1 GO Ligfiets

1.645,00
Daisycon Fitwinkel.nl
Laatste update was op: 29 november 2023 08:38

Beste zitfiets voor ouderen

8.5Expert Score
Conclusie

De Life Fitness RS1 GO is een mooie ligfiets met een lage instap en een handgreep aan de voorkant voor extra ondersteuning bij het op- en afstappen. Er zijn meerdere trainingsprogramma’s en weerstandniveaus aanwezig, ook kan de hartslag gemeten worden. Dit wordt gedaan door middel van de sensoren op het stuur, maar kan ook gedaan worden met de meegeleverde borstband.

Voordelen
 • Borstband meegeleverd
 • Handgreep aan de voorkant voor extra ondersteuning
 • Veel verschillende programma’s
Nadelen
 • Niet waterpas afstelbaar

Koopgids – Tips voor het kopen van de beste recumbent bike

Je hebt nu de verschillende ligfietsen doorgenomen en wellicht heb je al een keuze kunnen maken. Is dit echter nog niet het geval, dan kan deze koopgids je nog wat verder helpen. Hier krijg je nog net dat beetje extra informatie over bepaalde dingen. Punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een recumbent bike. 

Afmetingen 

De afmetingen van een fitnessapparaat zijn altijd belangrijk, ongeacht voor welk model je gaat. Je moet uiteraard beschikken over voldoende ruimte, want anders kun je de ligfiets niet eens gebruiken. Kijk dus altijd goed naar de afmetingen en meet de ruimte waar je de fiets neer wilt zetten ook goed op. 

Maximaal belastbaar gewicht 

Het maximaal belastbaar gewicht is erg belangrijk om na te kijken. Zeker wanneer je wat zwaarder bent doe je er goed aan hier op te letten, want het zou zonde zijn als achteraf blijkt dat de fiets niet geschikt was voor jou, en hij niks meer doet. 

Hartslagmeting 

Vrijwel de meeste ligfietsen beschikken over sensoren in het stuur of aan de zijkant van de zitting om je hartslag te meten. Daarnaast zijn er ook modellen verkrijgbaar waarbij je een draadloze borstband kunt gebruiken. Deze wordt echter vaak niet meegegeven, en zou je dus zelf nog bij moeten bestellen.

Programma’s en niveaus 

Het aantal programma’s en weerstandniveaus kan belangrijk voor je zijn, zeker wanneer je graag veel afwisseling hebt. De ene fiets beschikt over vijf programma’s en de ander over twaalf of meer. Bepaal voor jezelf welke programma’s er sowieso op moeten staan, en wat je wilt gaan doen. Vervolgens kun je kijken welke fietsen dit wel en niet aanbieden.

Recumbent bike, ligfiets of zitfiets online kopen

Nu is het tijd om een keuze te gaan maken. Hieronder vind je nogmaals onze top 4. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd een reactie achterlaten!

Tunturi Competence F20-R Ligfiets

Beste koop recumbent bike
729,00

VirtuFit Ligfiets

Beste recumbent bike voor thuis
279,00 399,00

Life Fitness RS1 GO Ligfiets

Beste zitfiets voor ouderen
1.645,00

DKN Technology Ligfiets RB-5

Beste luxe recumbent bike
1.495,00
Fitnessapparatuur-kopen.nl
Logo