Stootkracht vergroten

Boksen is een sport die niet alleen fysieke kracht en uithoudingsvermogen vereist, maar ook techniek en snelheid. Terwijl u werkt aan het verbeteren van uw stootkracht, kunt u ook deze andere aspecten van het boksen verbeteren door u te richten op de spieren die voor het stoten worden gebruikt, zoals de kernspieren.

Verbeter je kracht.

Om je stootkracht te verbeteren moet je je kracht vergroten.

Dit kun je doen door te leren wat voor jou het juiste gewicht is, en dan met dat gewicht te trainen totdat je sterk genoeg bent om een zwaarder gewicht te gebruiken.

Kies nooit een gewicht dat zo zwaar is dat het je moeite kost om je set af te maken. Je moet ook niet overdrijven door te veel herhalingen of sets van elke oefening te doen.

Het doel is immers spierkracht op te bouwen om de stootkracht te vergroten – niet om jezelf te blesseren!

Verhoog je snelheid.

Snelheid is een combinatie van kracht, techniek, nauwkeurigheid en timing. Alle vier de elementen moeten aanwezig zijn voor snelheid. Als je een voorwerp niet accuraat met je vuist kunt raken, dan kun je het niet hard genoeg raken om genoeg kracht te genereren om iemand knock-out te slaan of überhaupt schade toe te brengen. Je kunt net zo goed je handen als hamer gebruiken in plaats van te proberen iemand te slaan, want ze gaan uit de weg en het enige wat je doet is je knokkels kneuzen op botten!

Hetzelfde geldt voor hoe lang je snelheid opbouwt in één richting voordat je van richting verandert of wat voor voetwerkpatroon je gebruikt terwijl je stoten in verschillende hoeken rond de verdediging of het lichaamstype van je tegenstander gooit (langere kerels hebben bredere hoeken nodig). Je hebt ook een goede conditie nodig, zodat wanneer later tijdens de training vermoeidheid optreedt (wat vaker wel dan niet gebeurt), dit niet van invloed is op de hoeveelheid kracht die van de spieren via de botten wordt overgebracht op doelen zoals kaaklijnen die typisch zijn voor gezichten en die ernstige verwondingen kunnen veroorzaken zoals gebroken neuzen/wangen enz.

Verhoog je flexibiliteit.

  • Je kunt niet flexibel zijn als je niet gezond bent.
  • Je kunt niet flexibel zijn als je niet sterk bent.
  • Je kunt niet flexibel zijn als je niet in balans bent.
  • Je kunt niet flexibel zijn als je geen controle hebt over je lichaam, en dat betekent een goede houding, die voortkomt uit core strength en stabiliteit (denk: “strong abs”). Hoe sterker je core is, hoe efficiënter je bewegingen worden en dat betekent dat wanneer het tijd is om kracht te stoten, je meer energie hebt om te gebruiken voor kracht in plaats van het te verspillen aan het corrigeren van jezelf vanwege een slechte vorm!

Verbeter je techniek.

  • Gebruik een goede houding. Houd uw lichaam recht, met uw rug plat en uw schouders naar achteren getrokken.
  • Houd je ellebogen in. Laat ze niet te ver uitsteken naar de zijkanten van je lichaam, wat je kwetsbaar kan maken voor stoten die aan weerszijden van de onderarm landen.
  • Houd je kin naar beneden. Het houden van een stevige kin is essentieel omdat het beschermt tegen stoten die onder de kaaklijn of hoog op het voorhoofd komen (beide veel voorkomende doelen). Het helpt ook voorkomen dat het hoofd beweegt tijdens het slaan, wat stoten minder effectief kan maken – dit geldt vooral voor beginners die nieuw zijn in de stoottechniek!

Werk aan je kernspieren.

Om je stootkracht te verbeteren, moet je de juiste balans creëren tussen je armen en je core. Daarom is het belangrijk om te werken aan je kernspieren, met name je buik- en onderrugspieren, naast de spieren in je bovenlichaam. Je kunt dit doen door oefeningen te doen die specifiek op deze gebieden gericht zijn. Bijvoorbeeld:

  • Crunches en sit-ups helpen je buikspieren te versterken.
  • Oblique twists richten zich op beide kanten van de obliques (de spieren van de taille).
  • Planking versterkt beide sets buikspieren tegelijk en rekt ze ook uit, zodat ze niet strak aanvoelen als je stoot.

Stoten is een vaardigheid

Stoten is een vaardigheid die voortkomt uit zuinige bewegingen, waarbij de structuur en elasticiteit van het lichaam met de juiste technieken wordt gebruikt om in korte tijd maximale kracht te leveren. De stoot moet snel en explosief zijn. Dit kan alleen worden bereikt door je lichaam te trainen om ontspannen te worden bij de stoot, zodat alleen de potentiële energie door je arm beweegt.

Als je je kracht wilt maximaliseren maar nog niet veel ervaring hebt met stoten of als je het nu pas leert, zijn hier enkele tips om je stootkracht te vergroten:

Wat heb je nodig

Nu heb je een aantal dingen nodig om je stootkracht te verbeteren. Zo heb je niet alleen maar een goede bokszak nodig om je oefeningen op te doen, maar ook goede bokshandschoenen kunnen niet ontbreken.

Als je eerst even investeert in goed materiaal, dan zul je jouw training langer vol kunnen houden en zo meer stootkracht kunnen genereren uiteindelijk.

Conclusie

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij stootkracht, en die verschillen van persoon tot persoon. Het is belangrijk om niet aan één ding tegelijk te werken, maar het hele proces te begrijpen. Als je harder wilt kunnen slaan, begin dan met het vergroten van je kracht en snelheid. Ga dan over op flexibiliteit, zodat je lichaam deze nieuwe bewegingen beter aankan dan voorheen!

Fitnessapparatuur-kopen.nl
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Fitnessapparatuur-kopen.nl
Logo