Cardio apparaten voor thuis
Ben jij op zoek naar een fitnessapparaat die jou kan helpen jouw uithoudingsvermogen te verbeteren en jou op een gemakkelijke manier in beweging te houden? Dan is een cardio apparaat waar jij naar op zoek bent! We bespreken in dit artikel wat een cardio apparaat is, waar je hem voor kunt gebruiken en voor wie die geschikt is. Verder zullen we de verschillende soorten cardio apparaten met je bespreken en je helpen met een koopgids om tot het juiste apparaat te komen die voor jouw doelen en wensen het beste is en meest geschikt is.
Verschillende soorten in één overzicht







Wat is een cardio apparaat?
Voor we verder ingaan op de daadwerkelijke apparaten is het eerst goed om te weten wat een cardio apparaat eigenlijk is. Kortgezegd is een cardio apparaat een apparaat waar jij cardiotraining mee kunt doen. Dat klinkt heel logisch, maar het gaat voornamelijk om apparaten die jouw uithoudingsvermogen uitdagen en helpen verbeteren. We zullen straks verder ingaan op de verschillende soorten cardio apparaten.
Waar gebruik je een cardio apparaat voor?
Nu krijgen we wel eens de vraag waar cardio apparaten voor worden gebruikt. En daar kunnen we je een kort antwoord op geven. Namelijk hoofdzakelijk voor 4 redenen. Cardiovasculaire training, HIIT training, revalideren en het verbranden van extra calorieën en de vetverbranding extra te activeren.
Cardiovasculaire training
Echter is ieder cardio apparaat gericht op verbeteren van jouw cardiovasculaire gesteldheid. De meeste cardio apparaten zijn erop gericht jouw uithoudingsvermogen te verbeteren en dus voornamelijk gericht op de duursport. Je gebruikt dit soort apparaten dan ook voor cardio- en conditietraining zoals de naam het al suggereert.
HIIT training
Naast training voor de duursport is het ook zeker mogelijk om zogenaamde HIIT trainingen met deze apparaten te doen. HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Als je HIIT training wilt gaan doen met jouw cardio apparaat dan ben je meer bezig met interval training waarbij er korte explosieve momenten van inspanning zijn.
Revalideren
Ook worden cardio apparaten vaak gebruikt voor het revalideren. Er zijn namelijk sommige apparaten waar je jouw gewrichten heel weinig mee belast maar je wel de doorbloeding van de spieren goed kunt stimuleren. Zo draagt het bij aan een succesvolle revalidatie en kun jij straks weer zo snel mogelijk op bewegen zoals je wilt!
Vetverbranding
Verder worden cardio apparaten gebruikt om nog wat extra calorieën te verbranden en daarmee de vetverbranding extra te activeren. Krachtsporters gebruiken de cardio apparaten vaak als een mooie aanvulling. Cardio apparaten kunnen namelijk goed gebruikt worden om calorieën te verbranden zonder dat je je spieren heftig belast zoals je dat bij krachttraining wel doet. Toch verbrand je wel lekker wat extra calorieën en kan het helpen bij het afvallen mocht dit een doel zijn van je.
Voor wie geschikt?
Nu zul jij je wel afvragen of een cardio apparaat geschikt is voor jou. Hier kunnen we je dan ook een antwoord op geven. Een cardio apparaat is namelijk vrij toegankelijk voor iedereen. Er zijn namelijk cardio apparaten waar je op een lage intensiteit mee kunt beginnen en je weinig van je gewrichten vraagt. Je kunt het natuurlijk ook heel zwaar en uitdagend voor jezelf maken. Maar een cardio apparaat is voor iedereen toegankelijk.
Ook is een cardio apparaat zeer geschikt om thuis mee te sporten! Zo hoef je de deur niet uit en kun je altijd jouw training beginnen wanneer je dat ook maar wilt. Nu zul je er wel de ruimte voor moeten hebben, maar als je dit hebt dan is een cardio apparaat een zeer geschikt apparaat om thuis te hebben om aan jouw conditie te werken!
Soorten cardio apparaten
Om een keuze te maken uit de verschillende soorten apparaten zullen we je per apparaat meenemen in wat het is waar je hem voor gebruikt en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Zo krijg jij een beeld van het apparaat en welk cardio apparaat het beste bij jou past. Dit ligt namelijk echt aan jouw doelstellingen, wensen en fysieke gesteldheid. Ben je er klaar voor?
Loopbanden
Laten we beginnen met de loopband. De loopband is een apparaat zoals je wel zult verwachten waar je op kunt lopen, wandelen en hardlopen. Dit zijn apparaten die een band hebben die steeds rond gaat waardoor je dus kunt hardlopen terwijl je op dezelfde plek blijft staan.
Nu is het voordeel van dit cardioapparaat dat je er vrij snel veel calorieën mee kunt verbranden en je jouw conditie er mooi mee kunt verbeteren aangezien het een vrij intensief apparaat is om te gebruiken. Echter is het wel vrij belastend voor je gewrichten als je gaat hardlopen. Aangezien bij iedere stap het weer een klap is op je gewrichten. Nu is dit al wel veel beter bij een loopband dan als je bijvoorbeeld buiten gaat hardlopen. De reden hiervan is dat de meeste loopbanden wel enige demping hebben om de klappen iets te verzachten voor je gewrichten.
Verder kun je wel goed HIIT trainingen doen met een loopband en helpt en ook zeker met jouw cardiovasculaire gesteldheid! Verder is het goed om te bedenken dat een loopband wel vrij veel ruimte inneemt voor als je hem thuis wilt hebben. Hoewel er tegenwoordig modellen zijn die je kunt inklappen is het wel goed om goed naar de ruimte en afmetingen te kijken.

Spinningfietsen
Het volgende cardio apparaat waar we het met je over willen hebben zijn de spinningfietsen. Dit zijn de zogenaamde racefietsen voor thuis. Op een spinningfiets zit je namelijk op dezelfde manier als op een racefiets. Een spinningfiets heeft vaak op de stuurstang een knop zitten waar je de weerstand mee regelt en jij jouw training zwaarder of lichter mee kunt maken.
Een spinningfiets is ander ten opzichte van een hometrainer omdat een spinningfiets vaak doortrapt op het moment dat je stopt met trappen. Hiermee wordt bedoeld dat het vliegwiel, maar ook de trappers door blijven draaien op het moment dat je stopt met trappen. Goed om je dus bewust te zijn dat je niet zomaar kunt stoppen met trappen op een spinbike om even uit te rusten. Een ander ding dat een spinningfiets kenmerkt is dat het mogelijk is om trappers te hebben waar je jouw wielrenschoenen op kunt klikken.
Je verbrandt wel een hoop calorieën met dit apparaat aangezien het trainen ermee vrij intensief is omdat je wel door moet trappen.

Hometrainers
Naast de spinningfietsen zijn er natuurlijk ook nog de welbekende hometrainers waar je voor kunt kiezen! Hometrainers zijn nog wel de meest toegankelijke cardio apparaten die er zijn. Het is namelijk ten eerste zeer gebruiksvriendelijk, maar ook totaal niet belastend voor je gewrichten. Ook zijn er hometrainers met een lage instap mocht je (tijdelijk) minder mobiel zijn. De beweging die je maakt met een hometrainer zorgt ervoor dat jouw doorbloeding wordt gestimuleerd en je optimaal kunt revalideren mocht je hiermee bezig zijn.
Verder kun je thuis ook eenvoudig lekker wat bewegen op een laagdrempelige manier. Je kunt dit zelfs doen terwijl je tv aan het kijken bent of je tablet gebruikt voor het kijken van jouw serie. Dit is op een hometrainer gemakkelijk te doen omdat je in een vrij statische houding zit en je dus goed de serie kunt volgen hierdoor.
Wel is het bij een hometrainer zo dat je minder calorieën verbrandt en je eigenlijk alleen je onderlichaam gebruikt. Wel iets om te bedenken dus. Ben je dus een sporter die zichzelf graag echt uitdaagt in trainingen en is het verbeteren van jouw conditie echt een doel. Dan kun je beter voor de eerder besproken spinbike gaan. Maar ben je iemand die gewoon af en toe in beweging wilt komen, dan is de hometrainer weer zeer geschikt!

Roeitrainers
Dan zijn we aangekomen bij de roeitrainers. Deze apparaten bootsen een roeibeweging na. Deze beweging wordt op het land gewoon gedaan en je blijft zoals je bij een cardio apparaat bent gewend op dezelfde plaats staan. Hierdoor heb je geen water of goed weer nodig en kun je altijd aan jouw roeitechniek werken.
Daarnaast zorgt een roeitrainer ook voor een zeer goede trainingsmogelijkheid. Je verbrandt er namelijk een hoop calorieën mee. Dit komt omdat je bijna alle spieren in je lichaam gebruikt voor deze beweging. Zowel bovenlichaam als onderlichaam. Dit is dan ook de reden dat je zoveel calorieën verbrandt. Ook is het een echte killer op het gebied van cardiovasculaire training.
Verder is een roeiapparaat ook zeer goed te gebruiken voor HIIT trainingen en kun je er helemaal in leeg gaan als je dat wilt! Kortom, een zeer uitdagend cardio apparaat!

Crosstrainers
Als we het over cardio apparaten hebben, dan wordt er vaak ook aan crosstrainers gedacht. Hoewel dit apparaten zijn die je eerst alleen maar in de sportschool zag, zijn er ondertussen genoeg crosstrainer op de markt die ook zeer goed thuis gebruikt kunnen worden. Hoewel je er wel de ruimte voor moet hebben thuis is het wel een heel mooi apparaat om lekker mee in beweging te komen.
Op een crosstrainer maak je een soort langlauf beweging waarbij je zowel jouw armen als benen gebruikt. Dit is dan ook de reden waarom het zo’n populair cardio apparaat is. Je hebt aan de zijkant twee hendels die je kunt gebruiken om het apparaat ook met de kracht van je armen in beweging kunt krijgen. Het is dus een combinatie van been en arm kracht dat je gebruikt. Dit is dan ook de reden dat je er vrij veel calorieën mee verbrandt, want natuurlijk mooi is meegenomen.
Ook zorgt de beweging ervoor dat jouw gewrichten nauwelijks worden belast. Hierdoor is het ook geschikt voor als je bijvoorbeeld last hebt van jouw knieën of andere gewrichten. Mocht je aan het revalideren zijn, dan is het vaak ook een mooie optie.

Airbikes
Als een naar laatste cardio apparaat hebben we nog de airbikes, ook wel crossfit bike genoemd. Dit is een combinatie van een crosstrainer en hometrainer. Je maakt hier namelijk een crosstrainer beweging mee maar bent ook aan het trappen met de voeten. Echter zit je bij dit apparaat op een zadel. Nu zul je vast wel denken dat dit een lekker ontspannen apparaat is waar je op kunt trainen. Echter niks is minder waar!
Het is vrij zeker dat als je hier flink op los gaat dat je hoe dan ook flink kapot gaat! Dus mocht je hiervoor kiezen, wees dan voorbereid. Niet om je bang te maken, maar vooral om je voor te bereiden haha. Het is dan ook een echte caloriekiller! Doordat je jouw gehele lichaam gebruikt en het apparaat erop gericht is om jouw conditioneel en fysiek uit te dagen zul je wel merken dat je flink vet kunt verbranden met dit apparaat. Natuurlijk moet je het wel volhouden dus probeer een tempo te vinden waarop dat kan.

Fietstrainers
Als allerlaatste cardio apparaat hebben we nog de fietstrainers. Dit zijn apparaten waar jij jouw racefiets op kunt monteren en dan op kunt fietsen. De truc bij een fietstrainer is dat het eigenlijk een soort standaard is voor jouw fiets zodat je binnen gewoon jouw fietstraining kunt doen. Het is de bedoeling dat je het achterwiel van je fiets afhaalt en de fietstrainer dan aan de fiets monteert.
Nu zal de fietstrainer de weerstand bepalen en kun je dit, afhankelijk van welk model je hebt, instellen vanaf jouw telefoon of afstandsbediening. Het mooie van een fietstrainer is dat je enkel jouw fiets nodig hebt naast dit apparaat. Nu staat jouw fiets meestal in de schuur of garage en heb je dus niet een hele spinningfiets in de kamer staan. Het bespaart dus een hoop ruimte in huis.

Koopgids – Tips waarop te letten bij het kopen van een cardio apparaat
Nu jij weet welke soort cardio apparaten er zijn willen we je nog helpen met een stukje koopgids waar we je helpen met een aantal tips waarop je moet letten bij het kopen van een cardio apparaat. En eigenlijk voornamelijk welk soort apparaat je het beste kunt nemen.
Doel
Allereerst is het belangrijk om jouw doel voor ogen te hebben. Wil jij echt jouw conditie verbeteren door middel van HIIT trainingen? Dan kun je het beste kiezen voor een cardio apparaat zoals de loopband, airbike, roeitrainer of spinningfiets.
Maar als je gewoon in beweging wilt komen of een extra stukje sport doen voor jouw revalidatie? Dan is een hometrainer of crosstrainer weer meer geschikt.
Gewrichten
Verder is het ook goed om te kijken naar hoe de staat van jouw gewrichten is. Mocht het namelijk zijn dat je (tijdelijk) wat minder sterke gewrichten hebt. Dan is het goed om ook naar het cardio apparaat te kijken die je kiest. Wil je namelijk een apparaat dat de gewrichten niet teveel belast dan kun je het beste kiezen voor een apparaat zoals de hometrainer, spinningfiets, crosstrainer of airbike. Deze belasten de gewrichten namelijk echt nauwelijks.
Spiergroepen
Dan kun je nog kijken naar welke spiergroepen je wilt trainen. Nu heb je namelijk apparaten die de meeste spiergroepen pakken tijdens jouw training en cardio apparaten die maar een deel van de spieren pakt. Zo is het met de crosstrainer, airbike en roeitrainer zo dat je de meeste spiergroepen wel pakt. Maar dat de hometrainer, loopband en spinningfiets enkel de spieren in het onderlichaam gebruiken. Denk dus goed aan welke spiergroepen je wilt gebruiken op het apparaat.
Ruimte
Als laatste is het goed om te kijken naar hoeveel ruimte je hebt in huis om zo’n cardio apparaat te plaatsen. Kijk dus goed naar de afmetingen van het apparaat en ga na of de apparaten geschikt zijn om bij jou in huis te staan. Zo zijn loopbanden, en crosstrainers over het algemeen vrij grote apparaten, maar vallen de overige cardio apparaten wel weer mee in de ruimte