Beste interactieve fietstrainer/smarttrainer van 2023

Een interactieve fietstrainer, ook wel smarttrainer genoemd, kun je het beste zien als een extra hulpmiddel voor wanneer je regelmatig buiten fietst. Een trainer zorgt er namelijk voor dat je binnen kunt trainen met je eigen fiets, waardoor je ook met slecht weer of tijdens de winter kunt trainen. Natuurlijk kan dit ook met een hometrainer, maar een fietstrainer stelt je in staat altijd met je eigen fiets te trainen, wat uiteraard altijd de voorkeur heeft. 

Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en dus kan het lastig zijn de juiste trainer voor jouw model fiets aan te schaffen. Het is goed hier altijd naar te kijken en indien nodig hulp te vragen als je er niet uit komt. Een verkeerde trainer zorgt er namelijk voor dat jij je fiets er niet op kunt zetten, en dus niet thuis kan gaan trainen. 

Wil je ook graag een fietstrainer aanschaffen, dan is het zeker aan te raden dit overzicht goed door te nemen. Wij hebben een aantal fietstrainers voor je op een rijtje gezet, zodat je deze makkelijk met elkaar kan vergelijken. Kom je er niet uit? Onderaan dit overzicht vind je de koopgids. Hier kun je nog wat meer informatie doornemen. 

Beste interactieve fietstrainers / smarttrainer in één overzicht – Onze top 3

Elite Direto XR-T

Beste koop interactieve fietstrainer
699,00

Tacx T2875 NEO 2T Smart Fietstrainer - Direct drive - 2200 watt

Beste interactieve fietstrainer met de Zwift app
1.299,00

Wahoo KICKR Fietstrainer v5.0 - Direct Drive

Beste interactieve fietstrainer met de Kinomap app
841,79

Beste koop interactieve fietstrainer – Elite Direto XR-T

Onze beste koop interactieve fietstrainer is de Elite Direto XR-T, een Italiaans topproduct waarbij je er zeker van kunt zijn dat je een goede trainer in handen hebt. De poten van de trainer zijn al vastgezet, dus zodra hij uit de verpakking komt, kan hij direct gebruikt worden. 

De trainer is erg krachtig; hij kan tot wel 2300 Watt weerstand bieden bij een snelheid van 40 kilometer per uur. Daarnaast heeft hij een stijgingspercentage van maar liefst 24 procent, wat mogelijk gemaakt wordt door een iets zwaarder vliegwiel ten opzichte van zijn voorganger. Dit zwaardere vliegwiel zorgt bovendien ook voor een realistisch weg gevoel tijdens je training. 

De fietstrainer beschikt over zowel Bluetooth als ANT+, wat ervoor zorgt dat je de verschillende trainingsapps gewoon kunt gebruiken. Gebruik je nog geen app? Bij de trainer komt een voucher voor een maand gratis gebruik van de Zwift app, en een voucher voor 12 maanden gratis gebruik van MyEtraining. Op die manier kun je de mogelijkheden leren kennen en ontdekken of het gebruik van een app ook iets voor jou is. 

Verder beschikt de trainer over een pedaal analyse optie zodat je een erg nauwkeurige training kunt volgen, een hoog vermogen voor cadans- en krachttrainingen, verstelbare poten die ook in te klappen zijn en een interne vermogensmeter. Ook is de trainer erg stil in vergelijking met andere trainers, en wordt de weerstand automatisch aangepast aan de training die je volgt. 

Hij is te gebruiken met schijfremmen en een lange kooi achterderailleur is ook mogelijk. Ook is hij compatibel met een 130-135 x 5 millimeter snelspanner en een 142 x 12 millimeter steekas. De afmetingen van de trainer zijn 55 x 65 x 84 centimeter en hij weegt 16 kilogram.

Elite Direto XR-T

699,00
Laatste update was op: 29 november 2023 08:39

Beste koop interactieve fietstrainer

Specificaties

– Merk: Elite
– Aandrijving: Direct Drive
– Type rem: Magneetrem
– Netstroom nodig: Ja
– Instelbare weerstand: Ja, software gestuurd
– Maximaal hellingspercentage: 24%
– Maximale weerstand: 2300 Watt
– Connectiviteit: Interactieve trainer
– Gegevensoverdracht: Bluetooth Smart / ANT+ / ANT+ FE-C
– Beschikbare software: Elite My E-training App / Zwift / The Sufferfest / Rouvy / FulGaz / Kinomap / TrainerRoad / Bkool Indoor / Skuga / GoldenCheetah / PerfPro Studio / Velo Reality
– Aansluitstekker: EU
Compatibiliteit
– Geschikt voor Shimano: 9-speed / 10-speed / 11-speed
– Geschikt voor SRAM: 9-speed / 10-speed / 11-speed / 12-speed*
– Geschikt voor Campagnolo (body vereist): 9-speed / 10-speed / 11-speed / 12-speed
– Geschikt voor type cassette: Shimano / SRAM
– Geschikt voor assen: 130 x 5 mm / 135 x 5 mm / 142 x 12 mm / 148 x 12 mm
– Geschikt voor schijfremmen: Ja
8Expert Score
Conclusie

De Elite Direto XR-T is niet voor niets onze beste koop. Niet alleen heeft hij een zwaar vliegwiel wat zorgt voor een realistisch weg gevoel en een stijgingspercentage van 24 procent, maar kan je ook voldoende weerstand bieden. Daarnaast is er een pedaal analyse optie mogelijk en wordt de weerstand automatisch aangepast aan je training. 

Voordelen
 • Stijgingspercentage van 24%
 • Automatische weerstand 
 • Pedaalanalyse optie 
 • Direct te gebruiken 
Nadelen
 • Cassette wordt niet meegeleverd

Beste interactieve fietstrainer met de Zwift app – Tacx T2875 NEO 2T Smart

Wil je graag gebruikmaken van een interactieve fietstrainer met de Zwift app? De Tacx T2875 NEO 2T Smart is een erg fijne smarttrainer die goed gebruikt kan worden in combinatie met de Zwift app. Deze trainer staat er om bekend de meest stille, krachtige, nauwkeurige en realistische smart direct drive-trainer van het moment te zijn. 

De motor levert een hoge koppel wat zorgt voor een betere indoor fietservaring, maar ook voor een beter rijgevoel. Met name tijdens een sprint of bij beklimmingen zul je merken dat het rijgevoel optimaal is. ook beschikt hij over een afdalingssimulatie, dynamische traagheid en perfect gevoel op de weg. 

Ook is de pedaalanalyse verbeterd ten opzichte van het vorige model. De trainer stelt je namelijk is staat de analyse te bekijken met apps van derden. Dit zorgt ervoor dat je jouw prestaties aanzienlijk kan verbeteren met bijvoorbeeld de Zwift app. Een ander voordeel is dat de trainer eenvoudig te gebruiken is, en met vrijwel alle types achterassen compatibel is. 

Wellicht denk je dat een volledig stille trainer niet bestaat, maar dit model bewijst je het tegendeel. De interne componenten zijn volledig aangepakt en ook het geluid uit de interne luchtverplaatsingen werden gereduceerd, net als de trillingen bij een lage cadans. Dit alles zorgt ervoor dat de trainer nagenoeg stil is, maar niet op kwaliteit achteruit gaat. 

De trainer beschikt overigens ook over een krachtige weerstand unit. Deze unit kan hellingshoeken tot 25 procent en sprints tot 10 procent simuleren tot 2200 Watt. Ook kan hij een hoge weerstand leveren op moment dat dat nodig is. denk aan fietsen bij een lage snelheid, in een kleine versnelling of op een zeer steile beklimming. Dit zorgt voor een realistische sprint- en heuvelklimsimulatie. 

Je kracht wordt met veel precisie gemeten, wat er voor zorgt dat je gegevens binnen 1 procent nauwkeurig zijn. De afmetingen van de fietstrainer zijn 57,5 x 75 x 55 centimeter en hij weegt 25 kilogram.

Tacx T2875 NEO 2T Smart Fietstrainer - Direct drive - 2200 watt

1.299,00
Laatste update was op: 29 november 2023 08:39

Beste interactieve fietstrainer met de Zwift app

Specificaties

– Merk: Tacx
– Aandrijving: Direct Drive
– Type rem: Motorrem
– Netstroom nodig: Nee
– Instelbare weerstand: Ja, software gestuurd
– Maximaal hellingspercentage: 25%
– Maximale weerstand: 2200 Watt
– Connectiviteit: Interactieve trainer
– Gegevensoverdracht: Bluetooth Smart / ANT+ / ANT+ FE-C
– Beschikbare software: Tacx Desktop App / Tacx Training App / Tacx Cloud Website / Zwift / The Sufferfest / Rouvy / FulGaz / Kinomap / TrainerRoad / Bkool Indoor / Skuga / GoldenCheetah / PerfPro Studio / Velo Reality
– Aansluitstekker: EU
– Inclusief Zwift Abonnement: Nee
– Wielmaat: 26 inch / 28 inch / 27,5 inch / 29 inch
Compatibiliteit
– Geschikt voor Shimano: 8-speed / 9-speed / 10-speed / 11-speed
– Geschikt voor SRAM: 8-speed / 9-speed / 10-speed / 11-speed / 12-speed*
– Geschikt voor Campagnolo (body vereist): 9-speed / 10-speed / 11-speed / 12-speed
– Geschikt voor type cassette: Shimano / SRAM
– Cassette meegeleverd: Nee
– Geschikt voor assen: 130 x 5 mm / 135 x 5 mm / 142 x 12 mm / 148 x 12 mm
– Geschikt voor schijfremmen: Ja
9Expert Score
Conclusie

De Tacx T2875 NEO 2T Smart is niet alleen een erg stille en nauwkeurige fietstrainer, hij is ook erg krachtig, realistisch en makkelijk in gebruik. Hellingshoeken tot 25% en sprints tot 10% zijn mogelijk, evenals het leveren van een hoge weerstand bij bijvoorbeeld het fietsen op lage snelheid. 

Voordelen
 • Verbeterde indoor fietservaring 
 • Pedaalanalyse met gebruik van andere apps 
 • Krachtige weerstand 
 • Hellingshoek tot 25%
Nadelen
 • Cassette wordt niet meegeleverd
 • Is met 25 kilogram redelijk zwaar

Beste interactieve fietstrainer met de Kinomap app – Wahoo KICKR Fietstrainer v5.0

Wil je gaan fietsen met een interactieve fietstrainer met de Kinomap app, zodat je niet alleen al je gegevens bij kunt houden, maar ook verschillende virtuele routes kunt rijden? Dan kan het goed zijn dat de Wahoo KICKR Fietstrainer v5.0 precies is waar je naar op zoek bent. Deze 5e generatie trainer uit 2020 is namelijk erg realistisch én te gebruiken in combinatie met apps. 

De trainer is voorzien van AXIS Action Feet. Deze zorgen voor een zijdelingse beweging, wat ervoor zorgt dat het binnen voelt alsof je buiten aan het trainen bent. Met deze trainer voelt het dan ook aan alsof je de route echt rijdt, klimt of afdaalt. Daarnaast heeft hij een nauwkeurigheid van 1%, waardoor vrijwel elke route mogelijk is. Door de poten van de trainer kan hij meeveren in hoeken tot 5% waardoor je nog meer uit je demarrage of sprint kunt halen. 

Ook erg fijn is het, dat de trainer is voorzien van automatische kalibratie. Dit houdt in dat het cardioapparaat automatisch een spindown zal uitvoering, waardoor jij nooit meer hoeft te twijfelen aan de kalibratie voordat je een training of race gaat doen. Op het moment dat jij het vliegwiel laat uitlopen zal de trainer dit herkennen en het kalibratieproces starten. 

Virtuele routes rijden of gesynchroniseerde video’s bekijken is mogelijk met de Kinomap app, maar ook met Zwift, Rouvy en Fulgaz wanneer je dit wenst. En wil je graag de lastigste krachtsessies bereiken, dan kan dit met de Trainerroad of The Sufferfest app. De fietscomputer van deze trainer bestuurt het apparaat in meerdere modi. Hierbij kun je denken aan re-riding van outdoor routes, maar ook het importeren van geplande trainingen en het instellen van je doelstellingen in wattages.

Verder is het mogelijk je cadans te meten vanuit het vliegwiel en is het mogelijk maar liefst 3 Bluetooth apparaten tegelijk te koppelen. En zijn verschillende statistieken die je in kunt zien, zoals je snelheid, afstand en kracht. Ook is er een voorgeïnstalleerde 11-speed cassette aanwezig, een handvat en is de wielhoogte snel aanpasbaar. Er is overigens ook een extra poort aanwezig, waar je accessoires die nog uit moeten komen op aan kunt sluiten. 

Het maximale vermogen is 2200 Watt en de maximale helling is 20%. Connecten kan via Bluetooth, maar ook ANT+ en FE-C en het apparaat is compatibel met iOS, Android en Windows. De afmetingen van de trainer zijn 31 x 54 x 61 centimeter en hij weegt 27 kilogram.

Wahoo KICKR Fietstrainer v5.0 - Direct Drive

841,79
Laatste update was op: 29 november 2023 08:39

Beste interactieve fietstrainer met de Kinomap app

Specificaties

– Merk: Wahoo
– Kleur: Zwart
– Aandrijving: Direct Drive
– Type rem: Elektrorem
– Netstroom nodig: Ja
I- nstelbare weerstand: Ja, software gestuurd
– Maximaal hellingspercentage: 20%
– Maximale weerstand: 2200 Watt
– Connectiviteit: Interactieve trainer
– Gegevensoverdracht: Bluetooth Smart / ANT+ / ANT+ FE-C / UTP Ethernet
– Beschikbare software: Zwift / The Sufferfest / Rouvy / FulGaz / Kinomap / TrainerRoad / Bkool Indoor / Skuga / GoldenCheetah / PerfPro Studio / Velo Reality / Wahoo Fitness App
– Aansluitstekker: EU / UK / Universeel
– Wielmaat: 26 inch / 28 inch / 27,5 inch / 29 inch
– Compatibiliteit
– Geschikt voor Shimano: 8-speed / 9-speed / 10-speed / 11-speed
– Geschikt voor SRAM: 8-speed / 9-speed / 10-speed / 11-speed / 12-speed*
– Geschikt voor Campagnolo (body vereist): 10-speed / 11-speed / 12-speed
– Geschikt voor type cassette: Shimano / SRAM
– Cassette meegeleverd: Ja
– Geschikt voor assen: 130 x 5 mm / 135 x 5 mm / 142 x 12 mm / 148 x 12 mm
– Geschikt voor schijfremmen: Ja
– Afmetingen: (LxB) 198 cm x 92 cm
8.5Expert Score
Conclusie

De Wahoo KICKR Fietstrainer v5.0 is een veelzijdige trainer waarmee je vrijwel elke route kunt rijden vanuit je eigen huis. Hij is voorzien van AXIS Action Feet, automatische kalibratie en een voorgeïnstalleerde speed cassette. Ook kun je meerdere apparaten tegelijk koppelen en kun je door middel van de fietscomputer geplande trainingen importeren en doelstellingen instellen.

Voordelen
 • AXIS Action Feet
 • Automatische kalibratie 
 • Inclusief cassette 
 • Cadans meten vanuit vliegwiel 
 • Zijwaartse beweging 
Nadelen
 • Extra accessoires dienen apart gekocht te worden

Koopgids – Tips voor het kopen van de beste interactieve fietstrainers/smarttrainer 

Je hebt nu onze beste fietstrainers gezien en misschien weet je al wel een beetje voor welke trainer je gaat. Echter, als je nog nieuw bent in de wereld van fietstrainers, kan het ook goed zijn dat je het nog steeds niet weet. Daarom hebben wij deze koopgids opgesteld. Hier kun je net dat beetje extra informatie doornemen, zodat jij uiteindelijk de juiste keuze kan maken. 

Formaat 

Niet alleen is het verstandig naar het formaat van de fietstrainer te kijken, maar ook om na te gaan of deze trainer wel op jouw fiets past. Kijk ook goed na of de cassette wordt meegeleverd, want vaak is dit niet het geval en zou je deze zelf nog aan moeten schaffen.

App mogelijkheden 

Een trainer heeft vrijwel altijd een mogelijkheid om te verbinden met een app, alleen welke app dat is, dat kan verschillen. Je hebt Zwift, maar bijvoorbeeld ook TrainerRoad, Kinomap en Strava. Kijk altijd na welke app jouw voorkeur heeft en of het apparaat deze ondersteunt.

Hellingspercentage 

Zou je graag meer de bergen in willen gaan om te trainen, dan is het belangrijk dat je de hellingspercentage weet. Als je deze weet kun je ook direct kijken naar het dalingspercentage en zo voor jezelf bedenken of dit voldoende is voor een volwaardige training. 

Nauwkeurigheid 

Uiteraard mag de nauwkeurigheid ook niet ontbreken, want ook deze is zeer belangrijk. Zou de fietstrainer een nauwkeurigheidspercentage van 5% of meer hebben, dan weet je dat hij er nog wel eens naast zou kunnen zitten. Het beste is het dan ook, dat de trainer een percentage van 1% heeft.

Fitnessapparatuur-kopen.nl
Logo