
Maar als u het meeste uit jouw crosstrainer wilt halen, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Een goed onderhouden crosstrainer gaat langer mee en presteert beter dan een crosstrainer die niet goed onderhouden wordt.
In dit artikel geven we enkele tips voor het onderhoud van uw crosstrainer, zodat u het meeste uit jouw crosstrainer kunt halen.
Lees de handleiding van de fabrikant
De eerste stap in het onderhoud van een crosstrainer is weten wat je doet. Je kunt niet aan de crosstrainer werken als je geen idee hebt waar u moet beginnen en eindigen. Zorg ervoor dat je de handleiding van de crosstrainer bij de hand hebt. Als je weet wat het model is, welke onderdelen en functies elk onderdeel heeft en wat de onderhoudsvereisten zijn, ben je er zeker van dat jouw geliefde cardio apparaat het hele jaar door in topvorm is en jij helemaal los kunt gaan op jouw crosstrainer
Volg het onderhoudsschema
Het wordt aanbevolen het onderhoudsschema van jouw elliptische trainer te volgen. Over het algemeen moet de crosstrainer minstens één keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Als je de handleiding niet meer hebt, kijk dan op internet of die daar te vinden is. Als er iets niet in orde lijkt te zijn, moet je het apparaat beslist laten repareren voordat u het weer gebruikt.
Als je niet zeker bent van je eigen capaciteiten om aan een machine als deze te werken, huur dan een professional in! Zij zullen ervoor zorgen dat alles naar behoren werkt en zullen alles repareren wat niet naar behoren werkt. Ook al kost het meer dan het zelf te doen, het is waarschijnlijk de moeite waard om een ziektekostenverzekering af te sluiten zodat je je geen zorgen hoeft te maken over een verwonding of ongeluk.
Controleer de stroomkabels
Als je zoals mij bent, kan het idee om je eigen crosstrainer te herstellen ontmoedigend zijn. Vrees niet, ik heb een aantal eenvoudig te volgen stappen voor je op een rijtje gezet waarmee je je eigen crosstrainer in een mum van tijd kunt repareren. We beginnen met het controleren van de kabels:
- Als een draad beschadigd is, hetzij door fysieke schade of door een interne fout, zal hij vervangen moeten worden. Contacteer hiervoor de winkel / webshop waar je deze hebt gekocht.
- Controleer of de connectoren aan beide uiteinden van de draad goed passen. Zitten ze los? Geperst? Wiebelen ze rond? Zo ja, dan moet je ze vervangen door fittere exemplaren.
- Om te controleren of de stroom goed doorkomt, kan je een inspanningstest doen aan beide uiteinden van elke kabel. Is er beweging in de spanningswaarden wanneer er druk wordt uitgeoefend? Zo ja, dan is het tijd voor nieuwe kabels! (Dit hoef je alleen maar te doen op het moment dat je het gevoel hebt dat de stroom niet lekker doorkomt en dat het display van de crosstrainer bijvoorbeeld knippert of hapert.)

Zorg goed voor jouw crosstrainer
Als je goed voor jouw crosstrainer zorgt, zorg je er niet alleen voor dat hij zijn werk zo goed mogelijk kan doen, maar garandeer je ook je eigen veiligheid. Een schoon en goed onderhouden toestel is ook essentieel voor zijn duurzaamheid.
Om ervoor te zorgen dat jouw crosstrainer in de best mogelijke staat verkeert, is het van cruciaal belang dat je het toestel regelmatig controleert en het in goede conditie houdt. U moet het om de zes maanden controleren; als u de crosstrainer vaak gebruikt, is elke twee tot drie maanden een goed idee. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen!
Hier zijn enkele dingen die u moet controleren:
- Houd de crosstrainer schoon door het frame, het toetsenbord en andere onderdelen af te nemen met een vochtige doek (niet zeiknat). Wees voorzichtig rond de elektrische onderdelen!
- Controleer het netsnoer op tekenen van slijtage of beschadiging. Zo ja, vervang het dan onmiddellijk.
- Smeer bewegende delen zoals de riemen, rollen en rollagers van de loopband ten minste eenmaal per jaar (vaker indien nodig) met siliconen smeermiddelspray of een ander door de fabrikant aanbevolen smeermiddel. Loopbanden hebben veel verschillende soorten lagers – kijk welke soort de jouwe heeft voordat u er een smeermiddel op gebruikt; sommige soorten hebben speciale aandacht nodig als ze goed worden onderhouden, zodat ze niet voortijdig kapot gaan
Houd / maak de crosstrainer schoon
- Veeg het af met een vochtige doek. Als je je crosstrainer in goede staat wilt houden, kunt je er niet zomaar afspringen en weglopen. Zorg ervoor dat je het apparaat na gebruik schoonmaakt. Fitnessapparatuur is gemaakt voor veelvuldig gebruik, maar moet ook regelmatig worden schoongemaakt.
- Verwijder stof en zweet van het frame. Stof en vuil kunnen in het inwendige van jouw crosstrainer terechtkomen, wat dure schade kan veroorzaken aan de binnenkant van de kappen. Zweet dat achterblijft op onderdelen van het apparaat kan na verloop van tijd ook corrosie veroorzaken als het niet snel wordt verwijderd, dus het is belangrijk om alle oppervlakken zo snel mogelijk droog te maken!
- Maak het apparaat minstens één keer per maand grondig schoon met een geschikt schoonmaakmiddel of water gemengd met een mild afwasmiddel of zelfs witte azijn verdund met warm water.
- Haal de kappen los en zuig ook de binnenkant van de crosstrainer even schoon. Zo zal het stof en de vuiligheid die aan de binnenkant zou kunnen komen het apparaat niet aantasten.

Draai de schroeven en bouten aan
Schroeven en bouten kunnen na verloop van tijd losraken bij regelmatig gebruik van jouw toestel, dus het is altijd een goed idee om ze regelmatig te controleren. Onthoud dat als een bout of schroef los zit, dit de prestaties van jouw crosstrainer zal beïnvloeden – mogelijk schade aan het apparaat zal veroorzaken – en zelfs gevaarlijk voor u kan zijn.
Ga alle bouten en schroeven dus langs en bekijk welke aangedraaid moeten worden. Ook hiervoor is het handig om ook eerst de koppel los te halen en ook aan de binnenkant te kijken of er schroeven of bouten zijn die aangedraaid moeten worden.
Als je de kappen los gaat maken is het handig om eerst een foto te maken van het apparaat zodat je weet waar welke schroef of bout zit. Zo kun je later alles even terugkijken als je het niet meer weet.
Vaak wordt het gereedschap dat je nodig hebt meegeleverd met de crosstrainer, maar mocht dit niet zo zijn, kijk dan goed in de handleiding welk gereedschap je nodig hebt voor het onderhoud.
Smeer de bewegende onderdelen
De bewegende delen zijn het vliegwiel, de aandrijfriem en de rollers. Verwijder de kappen van jouw crosstrainer. Om ze te smeren gebruikt u een siliconenspray voor crosstrainers. Gebruik geen WD-40, maar speciale siliconen spray voor crosstrainers! De WD-40 spray is namelijk niet helemaal de juiste. Zie hieronder de juiste spray die je voor het smeren van jouw crosstrainer kunt gebruiken.
Spuit wat siliconenspray op alle bewegende onderdelen en beweeg ze één voor één om de olie te verdelen. U kunt het ook met een doek aanbrengen, maar zorg ervoor dat je overtollige olie wegveegt, zodat deze niet op je kleding terechtkomt wanneer je traint.
Conclusie
We hopen dat dit jou heeft geholpen om jouw crosstrainer in topconditie te houden, zodat je er nog jaren op kunt trainen. Vergeet niet dat goed onderhoud de sleutel is tot een langere levensduur van je apparaat, en als je onze richtlijnen voor reiniging en veiligheid volgt, zal het gemakkelijk tientallen jaren meegaan. Veel plezier met uw crosstrainer!