
Heb jij een hometrainer gekocht en wil jij graag weten hoe je de jouwe goed kunt onderhouden zodat de levensduur van het apparaat zo lang mogelijk is? Dat is mooi, in dit artikel zullen we je een aantal tips geven die jou kunnen helpen jouw hometrainer goed te houden en te zorgen dat die zo lang mogelijk meegaat en je de levensduur van de hometrainer verlengt.
Gelukkig valt het onderhoud van een hometrainer tegenwoordig mee aangezien dit cardio apparaat steeds vaker worden gemaakt met een magnetisch weerstandssysteem. Hierdoor zijn er geen bewegende onderdelen die elkaar raken en dus minder kans op schade. Maar goed, laten we de punten doornemen die wel kunnen gebeuren en hoe je kan zorgen dat het niet kapot gaat.
Piepende / klikkende trappers
“Piep piep piep” of “klik klik klik” iedere keer als je rondtrapt met je trapper? Irritant! Hoe zorg je ervoor dat de trappers lekker soepel blijven lopen? We bespreken het hieronder.
Klikkend geluid
Heb jij last van klikkende trappers op je hometrainer? Dan is het eerste dat je moet doen goed de bouten aandraaien. 9 van de 10 keer verhelpt dit namelijk het probleem als je een klikkend geluid hoort. Hieronder vind je een filmpje over hoe je dat doet.
Mocht dit nou niet helpen en blijft die maar klikken, dan kun je het beste de trapper echt even helemaal los halen en weer opnieuw bevestigen zoals hierboven in het filmpje besproken. Mocht je nou nog steeds dat klikkende horen tijdens het fietsen, dan kun je het beste de crank ook eens even helemaal los halen en opnieuw monteren. Dit doe je op de manier zoals in onderstaand filmpje wordt beschreven. Dit is voor alle hometrainer redelijk universeel.
Piepend geluid
Mocht je last hebben van een piepend geluid, dan kun je het beste de trappers even smeren met siliconenspray. Dit doe je dan op alle bewegende punten van de trappers. Hiervoor is het handig om speciale fitnessapparatuur siliconenspray te gebruiken. Hieronder vind je een goede optie daarvoor.
Mocht je nou geen piepend geluid hebben, dan is het toch goed om ieder half jaar een keer de trappers in te smeren met deze spray, zo voorkom je ook dat het piepende geluid überhaupt kan komen.
Levensduur verlengen
natuurlijk wil je dat de hometrainer zo lang mogelijk meegaat en is het dus ook goed om te kijken naar de dingen die je kunt doen om de levensduur te verlengen van jouw hometrainer. We hebben hieronder een aantal punten onder elkaar gezet om je hierbij te helpen.
Poten en vloer netjes houden
Hoewel het misschien niet direct de hometrainer betreft is het wel goed om ook te denken aan de vloer waar jou fitnessapparaat op staat. Als jij flink aan het trainen bent op jouw hometrainer, dan kan het nog wel eens voorkomen dat de fiets net wat verschuift en dat je daardoor krassen op de vloer kan krijgen. Hierdoor kun je het beste gebruik maken van een een vloermat. Zo bescherm je niet alleen jouw vloer, maar ook de poten van de hometrainer en zullen deze dus veel langer mooi blijven. Goede optie hiervoor kun je hieronder vinden. Wel belangrijk dat je goed kijkt naar de afmeting die je nodig hebt voor jouw hometrainer.
Schoonmaken
Maak de hometrainer ongeveer één keer per maand helemaal schoon. Hiermee bedoelen we dat het puur gaat om even een doekje over het apparaat halen. Als je het goed doet, zweet je en zullen deze zweetdruppels dus op het metaal of zitting komen. In zweet zit veel zout wat het metaal en stof/leer zou kunnen aantasten. Daarom is het af en toe goed om er even een doekje overheen te halen. Daarnaast ook lekker fris.
Één keer per jaar zou je ook nog de kappen bij het vliegwiel even weg kunnen halen en de binnenkant even stofzuigen. Dan kan het stof het mechanisme aan de binnenkant ook niet aantasten. Om de kappen weg te halen zal je bij de meeste modellen ook de crank van de trappers even moeten demonteren. Maar dat wordt uitgelegd in het filmpje bovenaan dit artikel hoe je dat doet.
Plek waar die staat
De laatste tip die we je mee willen geven is de plek waar jouw hometrainer staat. Het is namelijk het beste dat de hometrainer op een droge plek staat die niet kouder is dan 5°C. Zo zorg je ervoor dat het metaal niet kan gaan roesten of aangetast wordt door de kou.
Verder is het goed om ook een plek te zoeken voor jouw hometrainer waar niet al te veel stof is. Dus niet dat kamertje waar je nooit schoonmaakt. Zo zal het stof ook minder kans hebben het apparaat te betreden en de hometrainer aan de binnenkant aan te tasten.
Conclusie
Zoals je ziet is eigenlijk het belangrijkste punt om naar te kijken bij het onderhoud van een hometrainer de trappers ervan. Als je zorgt dat deze soepel lopen, dan ben je al op de helft. Verder kun je de levensduur nog verlengen door de tips die we hierboven hebben besproken te gebruiken.
We hopen dat het artikel je een beetje op weg heeft geholpen en dat jouw hometrainer oneindig lang mee gaat zo. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd even een berichtje achterlaten hieronder. Dit mag natuurlijk ook nog als jij nog een hele goede tips hebt voor het onderhoud van een hometrainer!